Blogopmaak

Wat maakt een DJ een goede DJ?

okt. 16, 2019

Wat kost een DJ? Wat neemt een DJ mee? Welke muziek draait een DJ? Allemaal vragen die in deze blog beantwoord worden!

Wat is een DJ?

DJ staat voor Disc Jockey. Een DJ draait opgenomen nummers op de radio of op een feest. In deze blog ga ik het vooral hebben over de DJ's die op feesten draaien. Zoals ik daarnet omschreef draait een DJ opgenomen nummers en mixt deze in elkaar. Een DJ is per definitie dus nog niet een producer. Een producer is een persoon die muziek maakt en/of editeerd.

Een DJ matcht de maat van twee of meerdere nummers tegelijkertijd, zo is de overgang van het ene naar het andere nummer haast onmerkbaar. Maar als deze overgang onmerkbaar is, is de DJ dan per definitie goed? Nee. Techniek is zeker wel van belang, maar niet het belangrijkste! Jij organiseert ten slotte niet een feestje zodat je naar onmerkbare overgangen gaat luisteren, jij wilt juist lekker dansen. Een goede DJ is dus een persoon die het publiek aanvoelt, op het juiste moment, het juiste nummer weet te draaien. Zolang dat goed gaat, zijn die overgangen niet eens zo belangrijk.


Waar vind ik een goede DJ?

DJ's kan je in elke soort en maat vinden, de prijzen lopen sterk uiteen, en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Nu je weet wat een goede DJ is, kan je daarop gaan door zoeken. Er zijn verschillende websites waar DJ's zich aanbieden. Ook 365events heeft verschillende DJ's in het netwerk. Houd wel rekening met welke DJ je inhuurt. Je buurjongen van 13 voelde vorige week perfect aan wat hij moest draaien op zijn klassenfeest. Hij is niet duur én had het publiek goed aangevoeld. Ideale DJ zou je zeggen. Maar als jij een feestje organiseert omdat je verre tante 60 wordt, dan is de buurjongen van 13 toch niet zo'n goede keuze. Check voordat je een DJ boekt, goed met welke genre's hij of zij al ervaring heeft. Zo vind jij een goede DJ voor jouw feest!


Wat neemt een DJ mee?

Wat een DJ meeneemt aan apparatuur varieert enorm. Professionele draaitafels zijn vaak duur in aanschaf, veel DJ's leggen dan ook bij de boeker de verantwoordelijkheid om de juiste soort draaitafel en materiaal te huren. De meeste artiesten (en dus ook DJ's) hebben een "rider", dit is eigenlijk een soort boodschappenlijstje met wat er nodig is voor de artiest om zijn of haar werk te doen.

Er zijn ook DJ's die van alles zelf meenemen, de draaitafel, speakers, misschien zelfs discolicht. Overleg dit altijd goed met je DJ. 

Je kan er ook voor kiezen alle zorgen uit handen te laten nemen. 365events heeft naast DJ's ook apparatuur in beheer. Zo kunnen we speciaal voor jou een DJ vinden die bij jouw feest past én de bijhorende gewenste apparatuur leveren. Heb je al zin in een feestje? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden!

Welke muziek draait een DJ?

Een DJ draait meestal maar een klein percentage van de duizenden nummers die 'ie heeft. Zoals eerder besproken, draait een goede DJ, muziek die bij jouw gasten past. Een goede DJ vraagt daarom ook wat voor muziekgenre er gedraait mag worden. Doet de DJ dit niet, geef het dan wel nog even aan. Het zou vervelend zijn als er alleen maar 80's classics worden gedraaid op de sweet16 van je dochter. Ook hier geldt weer "Communication is key". 


~Mike


Deel deze blog!

door Mike 18 mei, 2020
Festival gecanceld, kroegen dicht, barretjes gesloten. Corona, ook wel bekent als COVID-19 heeft het uitgaansleven flink in zijn greep. Hoe kan je nu nog met vrienden veilig feesten? In deze blog wordt een manier uitgelegd!
Feestje
door Mike 11 dec., 2019
Jarig, getrouwd, jubileum, geslaagd, ver reizen, nieuwe baan, er is altijd wel een reden voor een feestje! Maar hoe gaat dat precies?
Share by: