Blogopmaak

Hoe organiseer ik een feest?

dec. 11, 2019

Jarig, getrouwd, jubileum, geslaagd, ver reizen, nieuwe baan, er is altijd wel een reden voor een feestje! Maar hoe gaat dat precies? 

In deze blog lees je alle tips en trics om van jouw avond een feest te maken om nooit te vergeten!
Vragen als "wie nodig ik uit?" "Wat moet ik kopen?" En misschien wel het ergste, the day after, de grote schoonmaak... Het wordt allemaal behandeld!

Wanneer vier ik mijn feest?
Voordat je een feest gaat organiseren, moet je een datum prikken. Sterker nog, je moet data prikken! Check ten eerste of er geen andere (nationale) evenementen vallen op die dag, waardoor de kans groot is dat je gasten niet kunnen. Midden in de zomervakantie of festivalseizoen is bijvoorbeeld niet aan te raden. Als je een datum hebt geprikt, zet dan ook die dag een week eerder, en een week later vast als mogelijke datum.

Wie nodig ik uit op mijn feest?
Afhankelijk van het soort feest, bepaal je de gastenlijst. Hoe leuk het is om opa's en oma's, ooms en tantes te uitnodigen, zijn deze lieve gasten niet de partymakers van je feest. Op een feestje staat de muziek wat harder en je wilt tenslotte dat iedereen gaat dansen. Om de opa's en oma's niet te passeren is het wel zo leuk om ze tussen de middag uit te nodigen voor een kopje koffie met een stuk gebak.

Is de gasten lijst compleet? Dan gaan we door met de volgende stap, het thema.

Wat wordt het thema?
Een thema koppelen aan je feest lijkt misschien wat cliché, maar het werkt echt! Een thema voorkomt dat het feestje een saaie boel wordt. Als iedereen verkleed is, creëert dit sowieso al een melige sfeer. Bovendien kan je de locatie versieren en de uitnodiging op het thema aanpassen. Zo komt iedereen in de feeststemming. Misschien wil je het feestje buitenshuis vieren, dan kan je ook in de zoektocht naar een feestlocatie rekening houden met het thema.

Als je een thema hebt gekozen, kan je de uitnodigingen gaan ontwerpen. Vergeet niet op de uitnodiging te zetten waar je het feest viert!

Waar vier ik een feest? 
Thuis vieren is wel vertrouwd, maar je zit wel met alle troep... Bovendien heb je meestal buren waar je rekening moet houden. Mijn tip is daarom: nodig je buren uit, dan kunnen ze in ieder geval geen last hebben van je feestje! Maar als het budget er is, is het helemaal aan te raden om een feestlocatie af te huren. Deze locaties zijn bedoeld voor feesten en partijen, rekening houden met de buren is dan geen probleem meer.

Zoals eerder aangegeven kan je aan de hand van je thema zoeken naar een feestlocatie die hierbij aansluit. Bovendien bieden de meeste feestlocaties ook catering aan, dit neemt al jouw zorgen uit handen! Aan alles hangt natuurlijk wel een prijskaartje. 

Zodra je een locatie hebt gevonden, heb je nu drie opties als mogelijke dag voor je feest. Bespreek met de locatie welke dag nog vrij is en zet die datum op je uitnodiging.


Wat doe ik met hapjes en drankjes voor mijn feest?
Er bestaan meerdere soorten concepten binnen feestlocaties. Zo zijn er locaties die je leeg huurt. De locatie wordt kaal afgeleverd en het is de bedoeling dat jij het ook weer schoon en "kaal" achterlaat. Het enige voordeel is dat deze locaties (vaak) meer mensen kwijt kunnen dan bij je thuis, en dat de muziek op deze locaties wat harder mag. Op deze locaties moet je dus zelf de hapjes en drankjes regelen. Maar wat moet je dan meenemen? De één drinkt graag een baco, de ander misschien wel een likeurtje. Laten we voorop stellen dat je nooit iedereen tevreden kan maken met je drankjes, anders wordt het wel heel duur om alles in te slaan. Ik raad aan het te houden bij de standaard frisdranken, bier, wijn en rose. Als je gasten sterke drank liever lusten, kan je ze vragen dit zelf mee te nemen. Qua hapjes kan je het ook zo gek maken als je wilt, maar borrelnootjes, bitterballen en misschien wat kaas(stengels) zullen vast voldoen.


Ook zijn er locaties met catering, vaak zijn dit feestzalen die beheert worden door een restaurant of café. 

De catering uitbesteden?
Deze locaties zijn vaak wat duurder, maar dan is er wel personeel wat jouw gasten voorziet van een drankje! Vaak is het zelfs zo dat je, op de slingers en ballonnen na, niet hoeft op te stofzuigen en dweilen. Soms bestaat er de mogelijkheid om de bar af te kopen. Dit betekent dat je voor een vaste prijs, mag drinken wat je wilt. Deze prijs ligt zo tussen de €5,00 en €7,50 per persoon per uur. Dit is even duur als een persoon omgerekend zo'n 2 a 3 drankjes per uur nuttigt.

Er kan ook afgesproken worden dat de drankjes gewoon op de rekening komen, aan het einde van de avond reken je de drankjes af. Bespreek goed met de bar wat er geschonken mag worden, of spreek een budget af. Het is gebruikelijk dat de drankprijzen wat goedkoper zijn dan normaal, wanneer je ook een tarief betaald voor de locatie.

Alles op een rijtje
Je weet wie je wilt uitnodigen, je weet in welk thema je het feest gaat vieren, je weet waar je het gaat vieren, en je hebt goede afspraken gemaakt met de bar (of met je gasten). Dan is het tijd om de uitnodigingen te maken. De naam van de ontvanger, het adres van de locatie en de tijden van het feest, positioneer het leuk op de uitnodiging. Verzenden maar! Tot slot kan je nog wat slingers en overige decoratie kopen om de locatie mee te versieren. That's it!
Hoeveel nachtjes slapen tot jouw feest?

~Mike

Deel deze blog!

door Mike 18 mei, 2020
Festival gecanceld, kroegen dicht, barretjes gesloten. Corona, ook wel bekent als COVID-19 heeft het uitgaansleven flink in zijn greep. Hoe kan je nu nog met vrienden veilig feesten? In deze blog wordt een manier uitgelegd!
DJ
door Mike 16 okt., 2019
Wat kost een DJ? Wat neemt een DJ mee? Welke muziek draait een DJ? Allemaal vragen die in deze blog beantwoord worden!
Share by: